Montenegró végig a Horvát 8as úton
|
SzaSza |
2024 szeptember 28. 11:22:07
|
Klubtag
Regisztrált: 2023.07.30.
|
Sziasztok!
Nos régi álmom vált valóra, hogy végimotorozzak a híres 8-as úton a horvát tengerpart mentén egészen Montenegróba a kotori öbölbe.
Kezdeném a saját balfékségeim hosszú sorável.
Mint tudjátok indulás előtt nem indult a motor, szerencse csak aksi baj volt, amit megelőzhettem volna ha ellenőrzöm az aksit vagy csak felrakom cseptöltőre, szerencsére ez megoldódott kis töltéssel és indulhatott a kaland.
A következő tanulság az az informatikai csomagom hiányossága volt. Pár hónapja vettem egy olcsó tabletet kimondottan erre az útra ( ne keljen a laptopot is még cipelnem ) amit indulás előtt feltöltöttem és ennyi. A tervem az volt, hogy nem visszek a kamerához memória kártyát, hanem viszek egy merevlemezt és tableten keresztül lementem a videókat. Na első este kiderült, hogy a tabletre hiába csatlakoztatom a kamerát és a merevlemezt nem ismeri fel. Szóval már tudom mindent le kell tesztelni vagy cipelni a nagy laptopot. Ennek eredményeként pot az egyik legszebb szakaszról nem tudtam videót csinálni.
Következő dolog amit szintén nem hagyok otthon legközelebb az a motor takaró ponyva. Egy nap helyben állás a szakadó esőben azt eredményezte, hogy a dobozokba állt a víz.
Na de jöjjön is a jobbik rész az élmények és a kedvcsináló!
Indulás előtt pár héttel lett egy plusz motor 2 fővel akik csatlakoztak Vadász ( Héregi Feri ) barátom a Legends Hungary ME-ből és kedvese így 2 motorral 3 fővel vágtunk neki a kalndoknak.
1. nap
Laza autópályás monoton motorozással indult egészen a Horvát Zengg(Senj) településig. Gyönyörű kis tengerparti városka a csendes nyugodt pihenésre tökéletesen alkalmas. Vannak nagyobb bevásárló áruházak és sok sok hangulatos étterem. Érkezéskor egy kedves idős házaspár felhívta a figyelmet, hogy rossz helyre parkoltunk ( számozott parkolók voltak). Megmutattam a foglalásom és egyből mondták melyik a mi parkolónk. A szállás adó pár perc alatt megjött miután hívtam. Angolul tökéletesen el tudtunk beszélgetni, ellátott mindenféle információval és gyors idegenvezetést is tartott mi merre van. Az apartman tökéletes volt, 2 szoba egy étkező felszerelve mindennel is és egy nagy fedett terasz. Este elmentünk csavarogni és bár a gps megkevert és nem abba az étterembe mentünk ahova terveztük jól jártunk. Egy sikátorba a tenger mellett leültünk az első teraszra. Meglepetés volt mikor a pincér hölgy tört magyarral és angollal keverve megkérdezte mit kérünk. Jól esett a kedvessége és figyelmessége, hogy próbált minnél több magyar szót használni. Istenni csevapot kaptunk, talán életem legfinomabbja volt. Este még sétáltunk majd még 1-2 sör eltünt mire ágyba keveredtünk.
2. Nap
9 körül megindultunk majd megálltunk egy kávézóba, ahol rengeteg magyar motoros volt. Kicsit fura volt számomra, hogy a kávéhoz mindig külön kellett tejet kérni de ez apróság. Valami eszméletlen szép helyeken mentük végig egészen az Omis melletti Stanici településre. Pár éve itt már eltöltöttem 8 napot nagyon imádtam. Érkezésünk elég kalandos volt egy elég meredek kaptatón jutottunk fel az apartmanhoz. Itt aztán elkapott az agybaj rendesen. Felhívtam a szálolásadót de nem volt kapcsolható ki se csörgött. Mint késöbb kiderült a horvát szolgátatónál volt valami kiesés. Körbe jártuk a 3 részből álló apartmant és találtam egy kulcsot az egyik hátsó ajtóba, azzal a lendülettel be is költöztünk. Nem sokkal ezután előkerült a tulaj álmos fejjel majd elnézést kért, aludt mert éjjeli őr. Kedves volt, két féle röviddel is megkinált minket, mondván ez ugyan nem pálinka de ízleni fog. Mivel ismertem a települést megindultunk a pár percre lévő spanyol étterembe, ami persze zárva volt és mint kiderült aznap pont minden étterem felújítás miatt zárva kivéve egyett ahol zártkörű rendezvény volt. Nincs mit tenni irány a sarki fűszeres ahol bevásároltunk és főztünk egyett majd pár sörrel később mindenki nyugovóra tért.
3. Nap
Reggeli után folytattuk utunkat a 8-as úton itt már bosszankodtam mert utunk legszebb szakaszán motoroztunk és ügye nem tudtam kamerázni mert nem voltam felkészülve mindenre. Mivel nem akartunk kompozni ( motorozni mentünk nem hajókázni ) ezért a kotori öbölbe érve jó nagy kerülőt motoroztunk, ami nem is baj kár lett volna kihagyni a látványt. A szállás közelébe egyszer csak vége lett a szűk meredek sikátornak mikor a gps erősködött menjek már jobbra 400m a szállás de hát motorral nem tudtunk átmenni a szalagkorláton. A gps (sygic) itt szivatott meg elösször és mint kiderült nem utoljára Nagy nehezen megfordultunk majd lecsorogtunk a majd 500 m hosszó kaptatón és kikerülve az úttorlaszt eljutottunk a végcélunk helyszínére. Itt is egyből rohantak elénk ne ide hanem od parkoljunk, majd jött egy hölgy akivel már angolul tudtunk társalogni. Mint kiderült azért kellett arrébb állnunk, hogy a motorokat lássa a kamerájuk. Plusz egy pont a szállásnak. Igaz, hogy én rendeztem a szállást de ami fogadott azt nem akartam elhinni. Hatalmas apartman várt minket hatalmas terasszal a kotori öböl tárult elénk a hegytetőről. Leírhatatlan a látvány. 3 hatalmas szoba várt minket egy hatalmas amerikai nappalis konyhás résszel. A konyha itt is minden jóval el volt látva. Kipakolás után újra nyeregbe pattantunk a csúcsforgalomba boltot keresni. A nagy bevásárlók parkolója sorompós fizetős de csak autóknak. A sorompónál gyorsan kifaggatam a portást aki mondta kerüljük ki a sorompót és hova állhatunk motorral. Frissítő zuhany után gyalog utnak indultunk felfedezni az öböl rejtett kincseit. Meglepetésünkre minden késő estig nyitva volt és volt egy félig motoros bukókat kesztyűket félig háztartási gépeket áruló bolt ahol végre tudtam venni egyetlen darab memória kártyát a kamerámba. Felcsillant a szemem holnap Budva és a kotori szerpentin mégis videóra kerül. Hamar találtunk egy szimpatikus éttermet ahol elköltöttük a jól megérdemelt vacsoránkat pár sör kiséretében. Majd rájöttünk teli hassal nem igazán jó hegymenetbe gyalogolni a szállóra. A nagy eröltetett túra után pár sörrel később már kárpótolt minket a kilátás.
4. Nap
Sajnos el kellett engednünk a budvai kirándulás és a szerpentinezést mert itélet idő jött. össze dobtunk egy kiadós paraszt reggelit majd mikor csendesedett az idő gyalog indultunk útnak bejárni az erődöt és a régi város részt. Este egy kis családias pizzériába tértünk be nem messze a szállótól, hogy ne kelljen órákat essőbe sétálni. Szerencsénkre esső előtt vissza értünk hajlékunkba.
5. Nap
Reggelről vártuk mikor áll el az esső, hogy megindulhassunk Boszniába a hazaút utolsó szálására. Kb fél 10 körül kisütött a nap és megindulhattunk egészen pár percig tartott az utunk amikor is bemutattuk a környéknek a híres magyar páros szinkron csúszást. Szerencsére csak csorogtunk lefelé és a motoöroknak nem lett baja. Szerencssés voltam én jól estem csak kis zózódás és izom húzódásom lett, viszont haza érve kiderült, hogy Feri barátom kettes borája eltört oldalt. Itt vesztettünk egy jó órát mire levittük a motorokat a hegyről. Hozzá teszem ilyet még nem láttunk. az autók alig bírtak felmenni elkapartak, mintha ónos esső lett volna olyan tükör jég volt a hegyről lemenő út.
Mint korábban említettem a gps megtréfált egyszer na most jött a következő és nem utolsó húzása. Kiérve az öbölből felvitt egy szűk kis utcába ahol elvileg 80km/h volt a megengedett sebesség. útközbe találkoztunk egy csapat GS-es némettel akikkel volt egy spyder canam az a lapus elöl 2 kerekkű se nem motor se nem autó aki fent is akadt itt ott. Egyszer csak keresztül mentünk egy kavics bányán majd végre kiértünk a főutra. Megjegyeznám a montenegrói alagutakkal nem vagyok kibékülve, nincs világítás. Végig gyönyörű kanyargós utakon haladtunk élvezet volt nagyon. Kb 130 km-e a szállástól a gps elvitt megint egy szűk kanyargós mellékútra ahol rengeteg jószágot megcsodálhattunk ( valami tanya világ volt). jó fél óra múlva az aszfalt eltünt és ott álltunk a kemény túraendúrós nagy kavicsos út előtt. Na ez volt az utolsó húzása a gps-nek töröltem is a telefonról. Vissza mentünk a főútra majd a google mapsot segítségül hívtam szerencsére eu-n kívül 2gb adatforgalmam van. kb 65 km-e voltunk a szállástól amikor besötétedett és kezdett hiányozni a led izzóm és a kiegészítő lámpáim, szinte semmit nem láttam, ráadásul hegynek lefele kb 2 km-t kellett hajtűkanyarokba erölködni a mélyen felmart úton. Beértünk egy településre és mondtam elegem van az a 65 km már nem lesz meg az első szállásra bemegyünk és ott alszunk. Bookin a barátom feldobta 3 percre szállás. oda mentünk, bementem a recepcióra majd közöltem nekünk minden áron kell 3 főre szállás. a recepciós pár kattintás után közölte tud adni 2 szobát reggelivel. Na itt vissza jött az életkedvem és fülig érő szájjal mentem ki a többiekhez : megérkeztünk itt maradunk. Ferinek itt már elég nagy fájdalmai voltak a sztendert se tudta nyitni csukni. Gyorsan tele tömtem gyógyszerrel ami szerencsére hamar hatott. Közbe kinyomoztam az étterembe tudunk vacsorázni így jól belaktunk lecsúszott pár sör és mindenkinek ismét jó volt a hangulata és elfeledtük a viszontagságokat ami reggel óta tartott.
6. Nap
Reggel 8 körül igénybe vettük a reggelit ami bőségesnek mondható. Mivel előző este semmi nem érdekelt meglepődtem mikor kértem a számlát. 2 szoba bőséges vacsora és reggeli mindösszesen csak 35 ezer Ft volt 2x is vissza kérdeztem minden benne van-e.
Innen már sima volt az út kb 380 km-t kellett hazáig jönni.
Az üzemanyag árak autópályán 1,7 EURó volt , egyéb helyeken 1.44 EURÓ az éttermek és kávézók nem voltak vészesek és a szállások kimondottan olcsóak voltak. Az emberek mindenhol kedvesek és barátságosak voltak. Horvátba a motorosokkal az utakon toleránsak viszont Montenegróba letolnak és kijönnek eléd és néha el se akar engedni a dugóba.
A szerencsétlen eséssel és eltévedéssekkel egybevéve fantasztikus pár napon vagyunk túl.
Mivel kezd elkopni az ujjam a pötyögéstől és gondolom aki idáig elér az olvasással már nagyon unja így nem szaporíto tovább a beszámolót.
Yamaha XVS 1100 A |
|
|
|
Kriston István |
2024 szeptember 30. 08:56:17
|
Klubtag
Regisztrált: 2023.04.27.
|
Köszi szépen, majd képeket, videót is mutass légy szíves! Én kedvet kaptam egy ilyen kiránduláshoz, a szinkroncsúszást kihagyva. |
|
|
|
Diesel |
2024 október 01. 00:20:27
|
Klubtag
Regisztrált: 2012.03.25.
|
Jó írás, fasza túra. Örülök, hogy megúsztátok nagyobb balhé nélkül.
Ha nem tetszik, ahogy vezetek, akkor tünés a járdáról! |
|
|
|
BigZso |
2024 október 01. 18:17:05
|
Klubtag
Regisztrált: 2012.04.14.
|
Szasza!
Remek beszámoló, köszönjük!
A szívás a túra sava, borsa. Akkor nagyon nem jó, de erre mindig fogsz emlékezni.
Örülök, hogy nem történt komolyabb baj veletek, a szinkron borulást én is ismerem
A kotori öböl valóban lenyűgöző.
Lehet tervezni a következő kiruccanást!
BigZso
|
|
|
|
Vaszkez |
2024 október 02. 10:16:48
|
Klubtag
Regisztrált: 2012.10.23.
|
Jó volt olvasni, nagyon szép lehetett. De vajon mi az a szinkron borulás?
Élj úgy,hogy motorozhass és motorozz úgy, hogy élhess |
|
|
|
SzaSza |
2024 október 02. 15:03:17
|
Klubtag
Regisztrált: 2023.07.30.
|
Gondolom láttál már szinkron úszást Na mi ezt motorral csúszva toltuk 2 motor szinkronba egyszerre
Yamaha XVS 1100 A |
|
|
|
Vaszkez |
2024 október 03. 07:48:07
|
Klubtag
|
Persze, hogy láttam, meg mint a viccben van, már ettem is... pár éve, Szlovéniában 3 motorral adtuk ezt elő
Élj úgy,hogy motorozhass és motorozz úgy, hogy élhess |
|
|
|
BigZso |
2024 október 04. 18:45:39
|
Klubtag
Regisztrált: 2012.04.14.
|
Vaszkez írta:
Persze, hogy láttam, meg mint a viccben van, már ettem is... pár éve, Szlovéniában 3 motorral adtuk ezt elő
én is erre céloztam
BigZso
|
|
|
|
Vaszkez |
2024 október 07. 09:54:04
|
Klubtag
|