- kombinált fogó,közepes csillagfejű csavarhúzó,12-es csillag- vagy villáskulcs,4-es, 5-ös imbuszkulcs, 10-es crovafej, 22-es crovafej, crova közepes hosszabbító és crova racsni. Ha precíz akarsz lenni, 0-50ig mérő nyomatékkulcs.
A motorblokknak teljesen hidegnek kell lennie, egy éjszakát hűljön legalább!
Lépések:
1, üléseket levenni, elektronikát kivenni az ülés alól( bolhák közepét csavarhúzóval benyomni!) és a km-óra csatlakozóját széthúzni.
2, benzincsapot ell.-ni, zárva van-e, majd a benzincsövet lehúzni. Tank 2db csavarját kihajtani, tankot óvatosan hátra-és felfelé húzva leemelni.
3,légszűrő ház le( 2 imbuszcsavar és egy gumibak fogja), szívócső mindkét végén a szalagbilincset meglazítani, szívócsövet levenni
4, első hengerről a cartergázcsövet lehúzni
5,kilazítani a karburátor légtorkot az air-boxal összekötő rögzítő bilincseket, kihajtani az air-boxot rögzítő hátsó csavart és az air-boxot levenni
6,gyújtógyertyák takarófedelét kihúzni és gyertyákat kivenni ( előtte érdemes a gyertya fészket levegővel pl.pumpa kifúvatni, mert ha szennyeződés van a gyertyák mellet, kihajtásukkor a hengerbe eshetnek.) A jó égéskép szürkésbarna, elektróda hézag:0,7mm
7,első hengerfej burkolatot levenni,majd utána a vezérmű lánckerék fedelét. Ellenőrizzük a fedél belsején a tömítés és a furatok állapotát, átjárhatóságát, valamint az O gyűrű állapotát. ( égésnyomok a blokkon szivárgó O gyűrűre utalnak mint a képen is látható, O gyűrű csere).
8,u.így vegyük le a hátsó hengerfej burkolatot
9, vegyük le a szelepfedeleket
10,hajtsuk ki a váltókar oldalán a forgató és kémlelő nyílás záródugóit
11, Ellenőrizzük a H henger vezérmű kerekénél a vezérlés összehangolását: a H henger dugattyúját forgassuk ( 22-es crova + hosszabbító) az óramutató járásával ellentétesen a felső holtpontig ( egy könnyű műanyag, vagy fapálcát tegyünk a gyertyanyíláson át a hengerbe, vagy egy hosszú csavarhúzót, és a felső holtpontot az a helyzet jelzi, ahol az nem emelkedik tovább! Óvatosan csináljuk, meg ne sértsük a gyertyamenetet!). A felső holtpontban a vezérmű keréken lévő jel 0 egy vonalba esik a vezérmű házon lévő ék alakú benyúlással. Ha kicsit eltér, az még nem gáz, a lánc kopásából( népiesen nyúlás) adódik. Ekkor a blokk oldalán lévő kémlelő ablakon benézve az IT jelzést látjuk, aminek az I jele egy vonalba kell ,hogy essen a kémlelő nyílás szélén lévő bevágással. Ez a H dugó felső holtpontja, most ellenőrizzük a H henger szelephézagait. Szívó:0,10mmm Kipufogó:0,15mm
Kézzel mozgatva a himbákat kottyanást kell éreznünk, ez az jelenti, van hézag ( ha nincs, az gáz!). Most már csak a mértékét kell ellenőrizni. Kezdjük a szívóval! Hajtsuk ki a 0,10 hézagmérőt és tegyük a szelepszár vége és a himba közötti résbe. Ha nem megy bele, nézzük meg a 0,05 mérővel is. Ha ez könnyen belemegy, hagyjuk így Ha csak nagyon húzósan megy bele a 0,10-es, még az is elmegy. Ha viszont könnyen közé megy, akkor hagyjuk közé tolva a hézagmérőt, egy 4-es imbuszkulccsal rögzítsük a szelepállító csavart és 12-es kulccsal lazítsuk meg a biztosító anyát. Minimálisat fordítsunk az óramutató járásával megegyezően az imbuszkulcson és megtartva azt új helyzetében húzzuk meg az ellenanyát. Újra ellenőrizzük a szelephézagot. Ha húzósan jön ki a hézagmérő és nem megy vissza, vagy csak nehezen, akkor jó lesz, ha teljesen megszorult, vagy könnyen kijön, akkor ismételjük meg a beállítást, míg jó nem lesz. Ugyanezt az eljárást csináljuk meg a kipufogó szelepnél is, csak itt a 0,15mm-el kezdjük. . Ha ez könnyen belemegy, hagyjuk így Ha csak nagyon húzósan megy bele a 0,15-ös, még az is elmegy. Ha viszont könnyen közé megy, akkor hagyjuk közétolva a hézagmérőt, egy 4-es imbuszkulccsal rögzítsük a szelepállító csavart és 12-es kulccsal lazítsuk meg a biztosító anyát. Minimálisat fordítsunk az óramutató járásával megegyezően az imbuszkulcson és megtartva azt új helyzetében húzzuk meg az ellenanyát. Újra ellenőrizzük a szelephézagot. Ha húzósan jön ki a hézagmérő és nem megy vissza, vagy csak nehezen, akkor jó lesz, ha teljesen megszorult, vagy könnyen kijön, akkor ismételjük meg a beállítást, míg jó nem lesz.
12, Ezután forgassuk a főtengelyt az óramutató járásával megegyezően 290° -al ( Ezt egyszerűsítve , hogy nehogy valaki szögmérőzzön 180°= fél főtengely ford, + 90°=derékszög, + addig, míg nem látni a jelet!) és a kémlelő nyíláson benézve most egy I jelzésnek kell egybeesni a kémlelő nyílás szélén lévő bevágással. Ez az E dugó felső holtpontja. Ellenőrizzük a szelephézagot ugyan úgy, mint a H hengernél.
YouTube Videó
13, összeszerelés fordított sorrendben
A szelepfedelek meghúzási nyomatéka pl. 10Nm, a gyertyáé 20Nm, tehát nem kell bikából húzni, főleg ahol alumíniumba van a menet! Az air-boxot érdemes visszaszerelés előtt szétcsavarozni és kitisztítani. A karburátor torkokat,nyitott szelepházakat és a gyertyanyílásokat takarjuk le egy tiszta ruhával a művelet során, nehogy valami szennyeződés kerüljön a blokkba!
Mivel ritkán szedjük szét a vasat, ugyanakkor a karburátor szinkronizálását időről-ídőre el kellene végezni, érdemes kihasználni, hogy lent van a tank és a légszűrő ház. Egy kis átalakítással a jövőben 5-10perc alatt el tudjuk végezni a karburátorok szinkronizálását, anélkül, hogy bármit is meg kellene iontanunk a motoron.
Szükséges anyagok:
- kb.1m műanyag cső ( K átmérő: 7mm, belső átmérő: 3mm), ugyanennyi zsugorcső ( belső átmérő kb 8-10mm, a lényeg, hogy rámenjen a műanyag csőre!) és 2db fém, vagy műanyag toldó a csövekhez (esztergálni).
A szinkronizáló maga egy darab, kb 1m hosszú deszka, amire U szögekkel a képen látható módon felerősítünk kb.3m műanyag csövet ( olyat, mint az elején írtam!) , kb, 1,5-2cm-ként bevonalkázzuk a deszkát és AROL-2T olajat öntünk a csőbe.
A szívókönyökökön lévő gyári szinkron kivezetésekről vegyük le a gumidugót és toljuk rá (előtte felmelegítve) a műanyag csöveket , 50-50cm hosszút. A műanyagcsövekre toljuk fel a zsugorcsövet és öngyújtóval finoman melegítve szorítsuk rá, ügyelve, hogy nehogy tüzet okozzunk a motor szerelvényeinél! ( legyen a közelben tűzoltó készülék, vagy egyéb tűzoltásra alkalmas eszköz). A műanyag cső szabad végébe tegyük bele az esztergált csatlakozókat és vakoljuk le a gyári gumivégekkel. A H hengerét a váz mentén vezetve érdemes belógatni a szerszámost rejtő dekli mögé, az E hengerét pedig szintén a vázon elvezetve az ülés elé függesztjük, pl.műanyag kötegelővel. Ezek után szinkronizálásnál csak a két meghosszabbított csatlakozót kell elővenni, rátenni a beállítót és mehet a mutatvány.
Szinkronizálás:
A motor üzem meleg legyen!A szinkronizálót csatlakoztatni a kivezetésekhez, a két hengerhez menő csövet ujjunkkal szorítsuk össze, mikor a motort beindítjuk, nehogy szélsőségesen elállítódott karbik esetében beszívja a henger a folyadékot ( ha mégis, nagy baj nem lesz, hiszen ezért használunk AROL -2T olajat, legfeljebb egy ideig füstöl).
Figyeljük, hogy a deszkán lévő csövekben alapjáraton hogy alakul az egyes karburátorokhoz csatlakoztatott folyadék oszlopok magassága. Ha egy osztáson belül van( 1,5-2cm), akár maradhat is. Ha több ettől, vagy nagyon precízek akarunk lenni, akkor a két karbi között alul lévő 7-es csavart óvatosan, ki mértékben hajtsuk valamerre. Figyeljük, milyen irányba változik a folyadék oszlopok magassága, ha közelítenek egymáshoz, jó az irány, ha nő a különbség, akkor a másik irányba állítsuk, míg egy magasságba nem kerülnek.
YouTube Videó
Jó szórakozást nektek!
vaszkez
Ui: ha valami kérdés van, hívjatok nyugodtan a 203417660 számon, úgysem vagyok elérhető!
Forgató könyvet írta és rendezte: Halász Róbert
Szerkesztette: Magyar hang: Halász Róbert
Szerkesztette: Giorgio - 2013 október 04. 17:50:11
D R A G S T A R K L U B
Köszönöm,hogy feltetted az anyagot! Remélem,tényleg hasznosnak találjátok és akkor fogok igazán örülni, ha olyanok is el tudják végezni a továbbiakban ezeket a karbantartásokat, akik eddig nem bíztak magukban és ez az anyag ebben segítségükre lesz
Élj úgy,hogy motorozhass és motorozz úgy, hogy élhess
Vaszkez!Ezt látva én már annyira se bízom magamban mint eddig! A leírás amúgy tökéletes .
"Nem attól vagy szabad, hogy azt csinálsz amit akarsz, hanem attól , hogy nem kell megtenned azt, amit nem akarsz!
Yamaha XVS 1100 A
Minél többet gondolkozom, annál neccesebb az ötleted....először is, mi a helyzet a felvarróm megnyirbálásával?...aztán meg mit fogsz csinálni, ha netán rád tör az unalom?....szóval, bizonytalan vagyok, mint Deák Bill Gyula a 11-es rúgás előtt...
Nyugodj meg, téged egyik téma sem érint!....hogy aztán ez pech, vagy szerencse, majd az idő eldönti!
De ha mindenáron érdeklődni kezdesz a műszaki dolgok,ezen belül a motorok iránt, akkor mielőtt beleszólsz, tanulj meg egy-két alapfogalmat.....mint pl. :
ABS = blokkolásgátló
ASR = kipörgésgátló
ACS = az a huncut őrbottyáni ÁCS, aki mindenbe beleszól ( de - többek közt -ezért bírom!).
Nna... még 2 centi.... már a nagy is csak akkora, mint egy söralátét...
jól fog mutatni a 5xl-es mellényen.....
Ha nem tetszik, ahogy vezetek, akkor tünés a járdáról!
Jól beszél az az"Ördög gyerek"...én itt töröm magam, hogy ne légy ennyire fogalmaltan motorilag, te meg így hálálod meg?!...nyalom a nyakadot, egy helyen,de körbe...
OKÉ! Értem..."O" gyűrűt általában különféle méretekben kapni a legtöbb csapágyboltban, motoros szaküzletben. Én az Uhlár csapágynál vettem anno egy készletet. Ilyen helyeken próbálkozz. Ha nem kapsz, fogd a gyűrűt és egy tolómérőt a kezedbe és hívj fel délután...az évadnyitóra viszek neked. ( vészmegoldás: a meglévő "O"gyűrűt kend be vékonyan olajálló és hőálló tömítő masszával, hagyd kb 8-10percig húzni és úgy rakd össze.)
Kedves mekk mesterek!
Ha szelephézag állítás közben valakinek netán beleesne a szerelő nyílásba az imbusz kulcsa nem kell nagyon bex@rni (elég csak kicsit) mert simán ki lehet venni onnan egy csipesszel!
Nem okoz nagy problémát, csak ha ott marad, nekem elhihetitek, én mögszondásztam
D R A G S T A R K L U B
Figyuka!
Ma megcsináltam idén másodszor is a szelephézag állítást,
mert előzőleg a szívónál a 0,10 százados lemezt használtam és a kipufnál a 0,15 századost így nem volt tökéletes!
Indítás után szépen halkan járt mind addig amíg be nem melegedett, miután szépen elérte az üzemi hőmérsékletet kiolvadtak belőle a tücskök is!
Olyan szépen húzták, hogy öröm volt hallgatni, majdnem meg is sirattam a muzsikájukat.
No de ma épp olyan alkalmasnak találtam az időt egy kis szereléshez mint egy héttel ezelőtt, így hát csaptam egy kis görbe bulit a műhelyemben, ja, görbült a derekam meg a szám széle is.
Egy ismerősöm javallatára a szelephézag paramétereinek az alsó határához próbáltam állítani a szelepeket, szívó: 0,07-0,12 kipuf: 0,12-0,17.
Így a szívónál a 0,05 százados lemezt használtam a beállításhoz, úgyhogy az kényelmesen alá tudjon csúszni, viszont a 0,10 százados lemezkét ne lehessen alátolni.
A kipufogó oldalon ugyan így csak ott a 0,10 és a 0,15 százados lemezzel operálva, és lőn csodatörtén!
Indítás után a tücskök csak úgy husss, mind eltűntek, nem kell ide chemotox a nyenyerének vége!!!
Pfü, mehetek rovarírtónak...
D R A G S T A R K L U B
Na látod Gyuri ezt én el sem merem kezdeni .Gratulálok hozzá.
"Nem attól vagy szabad, hogy azt csinálsz amit akarsz, hanem attól , hogy nem kell megtenned azt, amit nem akarsz!
Yamaha XVS 1100 A
Mennyire igazad van Lalikám!
Yamaha XVS 1100 A